Tassun jälkiä...

Don Sfinx

Don Sfinx kaipaa hieman normaalia enemmän huolenpitoa. Kuten muutkin kissat, se tarvitsee paljon huomiota, sopivan ruokavalion, kynsien leikkauksen säännöllisesti, jne. Lisäksi Donit tarvitsevat säännöllisesti pesua (iho hikoilee), riippuen kissasta kuinka usein, mutta yleensä pari kertaa kuukaudessa on sopiva useimmille kissoille. Silmän ympärykset on puhdistettava hellästi esim. vanupuikolla tarpeen mukaan.  Doneilla korvat erittävät normaalia kissaa enemmän vahaa, ja  säännöllinen korvien puhdistus on muistettava, sillä korvissakaan ei ole karvoja likaa estämään. Varpaiden poimut ja kynnet keräävät likaa. Pesun jälkeen on hyvä kuivata ne, jotta vältytään tulehduksilta. Kissalassamme jo aivan pienestä pitäen, pentujen ollessa noin kuuden viikon ikäisiä, aloitamme totuttelun veteen. Perushuolenpitoa, kuten kynsien/korvien putsaukset suoritamme toki aina tarvittaessa aikaisemminkin.

Donit rakastavat lämpöä, ja niillä on tapana oleskella aurinkoisella ikkunalaudalla, peittosi alla tai loikoilla saunan jälkilöylyissä. Doneilla ei ole suojaa kylmältä tai auringolta, joten ne eivät ole ulko-kissoja. Neuleet ovat karvattomilla suosittuja, koska ruumiin lämpö laskee huomattavasti nopeammin kuin karvallisilla kissoilla. Se on myös syy miksi Donit syövät useammin. Kuten mainitsin, ne rakastavat lämpöä ja aurinkoa, kesällä saatat huomata niskassa ja muualla ryppypoimujen kohdalla olevia tummia viivoja, jotka eivät ole likaa vaan rusketusraitoja : ).

Historiaa


1987 Elena Kovaleva löysi Rostov-on-Don kadulta noin 3-4kk ikäisen normaalin pörröisen kilpikonna-värisen kissan. Kissa nimettiin Varvaraksi. Kissan ollessa n. 7kk ikäinen, alkoi karvanlähtö, ensin päästä ja sitten niskasta. Eläinlääkärit eivät kuitenkaan löytäneet kissasta mitään vikaa. Varvara astutettiin kissalla nimeltä Vasily, joka oli sinitabbyvalkoinen kotikissa. Seurauksena syntyi Chita-niminen pentu, jonka Irina Nemykina Myth-kissalasta otti itselleen ja alkoi kasvattaa uutta karvatonta rotua nimeltä Don Sfinx.

Vuoden 2011 alusta Donit ovat täysin hyväksytty rotu FIFessä.


Don Sfinx rotuna

Don Sfinxeillä on 4 eri karvattomuus-astetta, täysin karvattomasta karvalliseen (brush), joka on melkein kuin normaalin kissan turkki.

Naked/Naku on täysin karvaton kissa, jota kutsutaan myös kumikissaksi (rubbercat). Niiden iho tuntuu nihkeältä. Se on lämmin ja hieman tahmea kosketukselle. Karvattomat pennut syntyvät yleensä silmät auki, ilman viiksiä ja kulmakarvoja.

Flock-kissan karva on erittäin lyhyttä, alle 2mm:stä pehmeää nukkaa. Vertaillessa Flockkia täysin karvattomaan huomaa, että Flock ei ole nihkeä/kumimainen vaan jotain pehmeämpää. Jotkut kasvattajat jakavat Flockin kahteen eri tyyppiin, normaali Flock ja erittäin ohut Flock, joka taas on todella pieni eri karvattomasta, kumimaisesta ihosta.

Velour-turkki on 1-3 mm pitkä. Velour on pehmeä ja samettinen, rex-tyyppinen karva.

Brush/harjaturkki on yleensä koko vartalon peittävä turkki. Karvat ovat pidempiä kuin Velourilla. Karva on pehmeää kuin villa. Brush-kissat eivät voi saada sertejä näyttelyissä. Niitä käytetään vain kasvatukseen ja lemmikeiksi.

On myös välimuotoja näille asteille.Don Sfinx on erittäin älykäs ja uskollinen perheelleen. Sanotaan, "Donit eivät ole ihmisiä, mutta eivät myöskään kissoja." Ne ovat viisaita, erittäin eläviä ja käyttäytyvät pikemminkin lapsellisesti kuin kissamaisesti. Niillä on erittäin ilmeikäs, melkeinpä lumoava katse. Ne ovat aina iloisia ja rakastavat ihmisen läheisyyttä.

Don Sfinx on vartaloltaan keskipitkä ja vankka. Se omaa voimakkaat lihakset ja leveän takamuksen. Takajalat ovat hieman etujalkoja pidemmät ja sillä on pitkät kapeat "apinamaiset" varpaat. Pää on keskikokoinen, sillä on hieman ulkonevat poskiluut ja voimakas, hyvin kehittynyt leuka. Nenä on keskisuora, jossa on näkyvä painauma. Silmät ovat syvällä, ne ovat kauniit, keskikokoiset ja mantelin muotoiset. Isot korvat, jotka leveät tyvestä, kallistuvat hieman eteenpäin. Iho on täysin karvaton (riippuen karvatyypistä), joustava ja ryppyinen, joita varsinkin päässä, niskassa ja kainaloissa. Kaikki värit ovat sallittuja rotumääritelmässä.

Don Sfinxit ovat vielä rotuna nuori ja rodun terveystilanteesta ei ole paljon tietoa saatavilla. Don Sfinxeillä on tavattu silmäsairauksia kuten entropium, sekä ongelmia silmien avoimuudessa. Entropium on perinnöllinen sairaus, jossa luomi kiertyy sisäänpäin. Yleensä vaiva ilmenee alaluomessa ja erityisesti luomen sisänurkassa. Kiertyminen aiheuttaa luomessa olevien karvojen hankaamisen sarveiskalvoon ja jatkuvan kroonisen ärsytystilan. Kissaa, jolla on todettu entropium, ei saa käyttää kasvatukseen periytyvyyden takia.

Jos haluat kissan joka on luonteeltaan tai ulkonäöltään Don Sfinx , älä tyydy vähempään. Rotukissalla on aina rekisterikirja - varmista, että pentusi on rekisteröity.

Don Sfinx verrattuna Kanadan Sfinxiin


Molemmat ovat karvattomia, mutta eri geneettisestä syystä. Don Sfinxin geeni on dominoiva, kun taas Kanadan Sfinxin karvattomuus perustuu resessiiviseen geeniin.

Ne myös näyttävät erilaisilta. Selvimmät erot don sfinxin ja (Canadan) sfinxin välillä ovat päässä ja vartalossa. Don sfinxillä on pidemmät jalat ja myös  niska on pidempi.  Pää on kiilamainen, korvat ovat kapemmat, korkealle sijoittuneet ja pään linjaa jatkavat. Silmät ovat mantelinmuotoiset ja selkeästi vinossa asennossa. Sivulta katsottuna don sfinxin profiili muodostuu suorasta nenästä, jossa on pieni painauma. Otsa on litteä ja siinä on runsaasti pystysuoria ryppyjä. Vaikuttaa siltä, että don sfinxillä on enemmän ryppyjä.

Kanadan sfinxin iho on hennon untuvan peittämä ja se tuntuu kuin lämpimältä persikalta. Don Sfinxeillä voi olla 4 eri karvallisuusastetta, nihkeästä täysin karvattomasta harjaturkkiin. 

© 2017 Bluelaga´s / Rakkaudesta kissoihin, kaikki oikeudet pidätetään
Luotu Webnodella
Luo kotisivut ilmaiseksi!